Herinneringen aan de Sixties

Rabbits60.nl

door: Ab Timmer
 
Het staat nog helder op m’n netvlies geschreven. Ik was denk ik 12 of 13 jaar, m’n duivenmelkersperiode definitief afgesloten op aanraden van mijn moeder omdat ze vond dat je meerdere hobby’s moest hebben om met een wat ruimere visie door het leven te gaan ,want  zei ze straks goaj nog op een duuf liekn ha ha.  Ik persoonlijk denk dat ze gelijk had  het heeft me wel gestimuleerd om de straat op te gaan het avontuur te zoeken . Wij woonden met ons gezin aan de patmossingel 158.   Toen was het parkje er ook nog, een van de vele ontmoetingsplekken van die tijd. Mijn favoriete plek was toen toch wel de cafetaria  Instuif  aan de dennenweg, die hadden een jukebox met onze favoriete plaatjes. De Beatles waren toen mijn favorieten terwijl mijn broer Cor, die een jaar jonger was als ik, een fan was van Q65 en de Rolling Stones . Dit heeft de basis gelegd voor de vele discussies over muziek  die we samen hadden. Mijn broer was meer voor het ruige en ik duidelijk voor de closeharmonie. Het typerende voor die tijd was toch wel  dat er veel gediscusieerd werd over muziek. Vooral elkaar proberen te overtuigen van je gelijk maar tegelijk heel close met elkaar. Dat verklaard naar mijn mening ook het sucses van de Textielbeat .  We kregen steeds meer muzikale vrienden.  Cor mijn broer was helemaal gek van de basgitaar en ik wilde toen alleen maar zingen. Cor  zocht z’n weg meer in het ruige. Hij speelde bas in het duivenhok  ha ha…   Ik besloot om toen samen met mijn toenmalige vriend Alex Blauwbroek, die toen een drumstel had aangeschaft, een bandje op te richten.We reperteerden bij z’n vader en moeder aan de Eikstraat,  een geweldige tijd.

De bezetting van die band wordt uitvoerig beschreven op de Rabbits site  door  Eduard Hanauer  mooi gedaan!. The Rabbits zijn geboren. En natuurlijk niet te vergeten de leuke tijd op het acaciaplantsoen. Dat we samen zongen met moeder Hanauer en Herman op gitaar  Baby’s in Black  en Bus Stop. We zijn helaas nooit aan het spelen toe gekomen  maar hadden des te meer tijd om onze favoriete band te volgen, de Honest Men.  Op de brommer met mijn omgebouwde NSU Quickly spierwit gespoten met hoog stuur  heel Twente door,  super!   Met alle respect voor de Buffoons met geweldige matinees in zaal modern.  Werkelijk fantastisch, toen nog met Maarten Assink en Bob Luiten.


Maar mijn favorieten waren de Honest Men. Vooral de toenmalige bezetting met Henk Bruinewoud, Geo Wunnik, Johan Aldenkamp, Alwies van de Zwaan en de legendarische drummer Henny Lubben, helaas te vroeg overleden.  Wat een humor en vakman was dat in die tijd . niet te vergeten de mooie singles, ze hebben er heel wat gemaakt. Van deze band kun je een mooi boek schrijven dus Henk Bruinewoud  wat let je!. Ja terwijl ik last kreeg van de hormonen en verkering had  heb ik nog even een bandje gehad met  Dirk Brouwer, Chris Broer en Tony, de neef van Dirk Brouwer, als drummer zanger en dat is tot de dag van vandaag zo gebleven.  Ben je geinterresseerd in wat ik allemaal heb uitgespookt. Kijk op www.duoheerenvantwenthe.nl.  Terwijl ik van hot naar her vloog  was mijn broer Cor het duivenhok ontgroeid en had zich het basspelen eigen gemaakt en begon het bandje Crusade. 

Cor


Ik heb ze nog in Boekelo zien spelen,  prachtig. Ik vergeet nooit meer de fill van Alex Blauwbroek van snare naar tom.Weg  !!  stokken. Het was al duidelijk, we waren allemaal muzikaal maar technisch stelde het nog niet veel voor. Dat maakte deze tijd ook uniek, de generatie der autodidacten. Alles van uit het hart. Wat ook heel speciaal was dat elk bandje een  eigen geluid had wat ik helaas erg mis bij de meeste huidige bandjes, gelukkig niet allemaal. Bij deze wil ik dan ook o.a  mijn vriend  Bert ter Brugge  even een veer in z’n reet steken. Bert, die altijd zijn eigen draai aan de muziek heeft gegeven met een geweldige vakmanschap, internationale allure  en zo bescheiden. Hij heeft inmiddels een gigantische muzikale bieb. Ja ik kan toch zeggen dat ik veel leuke optredens heb gezien in het clubcircuit in de sixties. Zoals het optreden van   Beppie Kamphuis, de snelste gitarist van Twente, op de oude markt, Voor mij een icoon van die tijd  met ook helaas de te vroeg overleden Toontje Hebinck op bas, en niet te vergeten Reyer Velders,  de markante kroegbaas. Het waren er echt veel.  Het was achteraf ook heel bijzonder dat ik nog met Gerrit Trip heb gevoetbald bij UDI, toen de zanger van Highway 61 samen met Bert ter Brugge en de toenmalige drummer Folkert ter Horst en de bassist Edu de Vries die helaas ook niet meer leeft.
 
Ze reperteerden altijd op een zolder op het stadsveld. Ik heb vaak staan luisteren. Inmiddels zijn we met de familie verhuisd naar het twekkelerveld. Koos Versteeg van Teach-In werd mijn muzikale  buurman. Buiten alle bands die ik allemaal gezien heb in de clubhuizen,  HUN,  Indeeds  e.v.a , hadden we een speciaal clubhuis  het  Bouwhuis  op twekkelerveld waar ik heel veel live optredens heb gezien met in de hoofdrol de Honest Men. Ik vergeet nooit meer het optreden samen met  de Haagse popgroep  Les Baroques, met enorme hoge laarsen en bekende haagse flair.  Ze gingen kijken naar de Honest Men,  Je had de gezichten moeten zien. Friday on my mind  op z’n best.  De klompen vloogn nie oet mar de leerzen  ! ha ha. Het Bouwhuis had een speciale sfeer, vooral die oale koolnkachel
koolnkachel  en de lekkere uitsmijters van mevrouw Haazewinkel.   Zondagss’middags  plaatjes draaien. Het werd later de Eastern Star Club met daaropvolgend de boerderij aan de haaksbergerstraat. Mien va zei altied, door word d’r meer maakt as doodmaakt,  ha ha….  Ja mensen Bouwhuus is nie meer, maar wie wa,   zet ‘m op!


 

P.S. !!   Na deze periode werd ook hele goeie muziek gemaakt  het werd wel de onderstroom genoemd.    O.a.  door Block,   Syncope    Greeeetings,     Ab Timmer