Rabbits60.nl

  

 Linda Jongsma

 


Gezellige boel bij Paas-Textielbeat op EnschedeFM

 
     

Terwijl ik in de auto stap heb ik een klein beetje veel het gevoel dat ik er in geluisd ben. Dus Jannie ! (Talman) begin ik terwijl ik de autodeur met een knal dicht smijt. JIJ hebt een website die je graag goed onderhoud, en daarom moet IK terwijl JIJ met een dikke suikerspin in het reuzenrad zit, verslag uitbrengen van de Textielbeat compilatie 2009 bij TV Enschede FM?

“Nou nee meisje”, zegt hij met vleiende stem “zo moet je het niet zien hoor”.  Dit is jouw kans om door te breken in Enschede, echt waar. Nog steeds wat mokkend en ontevreden dat me een rustig dagje thuis is ontnomen zet Jannie me bij de studio af, alwaar ik meteen begin met fotograferen, want dat had hij me nog opgedragen. Ik hoor hem nog zeggen: veel foto’s maken hoor! Alles wat beweegt schieten met die camera.

 

 

 

De sfeer bij TV Enschede FM was relaxed. Terwijl Eduard Hanauer en Dirk van Dijk bezig waren met de interviews zat de rest gezellig bij te kletsen in de koffiehoek, waar Willem Kistenmaker plotseling de behoefte voelde om mede te delen dat hij uit de kast gekomen was, Smoorverliefd op Eduard en bij de Rabbits wilde spelen. Waarna Donnie hem vol vreugde omhelsde. De vraag is of Donnie ook uit de kast is of dat hij zo blij is dat Kistenmaker naar de Rabbits vertrekt? (Iedereen die betrokkenen kent, weet dat dit allemaal gein is)Terwijl de rest nog van de schok na deze mededeling moest bijkomen is er bij Hennie Schiphauwer geen spoortje angst in de ogen te lezen, hij is immers al 39 jaar getrouwd met het mooiste en liefste meisje uit Enschede, zijn Evelien. Hij vertelt hoe fantastisch hij het vindt…. de Textielbeat, vooral het repeteren met de jongens, en om alle anderen weer te zien tijdens de Textielbeatdag. Dat heeft natuurlijk de

instemming van iedereen terwijl men zich gelijktijdig afvraagt Hoe lang nog?  De laatste tijd is iedereen zich bewust hoe kwetsbaar we zijn en dat er helaas mensen wegvallen, maar hoe dan verder?  en als je verder gaat wat geniet dan de voorkeur een jonge muzikant of iemand uit een ander sixtiesband?  Unaniem word gekozen voor iemand uit dezelfde generatie en met de zelfde achtergrond.

Maar wat is dan die achtergrond? Hoe was het in de jaren zestig en wat was er anders dan nu?
 

 Als Cor Timmer verteld zie ik de jaren zestig voor me, hij lijkt me een man die nog steeds voor hetzelfde staat. “Mensen zijn nu veel meer meegaand, als je het toen ergens niet mee eens was dan ging je daartegen in dat pikte je niet”  klinkt het strijdvaardig uit Cor’s mond, maar even vriendelijk en zacht zegt hij {en ik moest hem letterlijk citeren) : “ ik vind het heel fijn dat Eduard dit voor ons doet”. Om toch nog wat smeuïge details te krijgen vraag ik aan B&W (Bert ten Donkelaar & Wim terMaat) hoe heftig het was in die tijd met Sex, Drugs en Rock and Roll. “Heel heftig hoor” was het antwoord. Ik houd mijn adem in……. nu komt het……. dit moeten we hebben voor de website. Maar niet echt haha. “Het stelde niet zoveel voor  hoor” vervolgen de heren hun verhaal. “Kijk wij zaten toevallig in een bandje en een ander zat bij de padvinderij……. en drugs,  tsja we wisten niet eens hoe we er aan moesten komen. Dit hele gesprek ontlokte de zichtbaar teleurgestelde zoon van Toon Faulhaber de uitspraak: “mijn hele beeld van de jaren zestig in 10 seconden compleet geruïneerd”.

 


De Laatste gasten van Eduard en Dirk waren Gerrit Steenbreker en Hilda Claus Felix. De eerste was aanwezig als oprichter, en de laatste als één van de instandhouders van de Textielbeat. Zonder deze mensen zou het leven er  een stukje saaier uitzien.  Complimenten voor ieder die betrokken is bij het organiseren en uitvoeren van zo’n Textielbeat. Echt super !!!

Moe maar voldaan zit ik een paar uur later met mijn wijntje op de bank. De telefoon gaat: “hallo met Jannie. Zit je al achter de typmachine?”. “Nou nee hoor”,  antwoord ik, “ik zit net even uit te puffen”. “Goed vooruit dan maar, doe  rustig aan”, klinkt het welgemeend aan de andere kant van de lijn .

Die Jannie die is toch wel ok


Wil je reageren op dit artikel! stuur een email info@rabbits60.nl of schrijf in ons gastenboek.