Textielbeat  De Film   Textielbeat  The Movie   Textielbeat  De Film

26-11-2006  Terwijl de lach van Appie Timmer door de kleine volkswagenbus buldert, zet deze zich langzaam in beweging richting hoofdingang. Het busje, gebouwd in 1964, is werkelijk schitterend gerestaureerd. Te bedenken dat je in de sixties met vijf of zes man plus een complete installatie met zo’n bus door het hele land trok. Je kunt het je haast niet meer voorstellen. Er zijn drie van deze voertuigen ingezet, die meerdere keren rijden, om de muzikanten en medewerkers aan de film naar de hoofdingang te brengen waar de rode loper klaar ligt. De ontvangst bij de hoofdingang van G0-Planet is werkelijk hartverwarmend. Juichende en fotograverende meiden staan langs de kant om ook nog eens handjes te schudden met de mensen die over de rode loper naar binnen gaan. De hal staat al vol met genodigden die ook enthousiast applaudisseren bij de binnenkomst van zoveel ”beroemdheden” De VIP-zaal is omgetoverd tot een sfeervolle bioscoop waar Jan le loux, voorzitter van de stichting Textielbeat, eerst nog even het woord voert alvorens de film begint.
 
 

 

 
 
 

Het is een geweldige film geworden met schitterende oude beelden uit de sixties waaronder ook filmbeelden uit Enschede van o.a. kruispunt de Graaf met het oude  V&D pand. Goed te zien is dat het kruispunt toentertijd een van de drukste punten in Enschede was. De band “Honest Men”,in de persoon van Henk Bruinewoud, is eigenlijk de rode draad in de film. Bij het in beeld brengen van het reilen en zeilen van de band in de sixties wordt duidelijk dat alleen het produceren van goede muziek geen garantie is op het hebben van succes op landelijk niveau zoals bijv. de Buffoons dat wel hadden. Gerard Grotenhuis had de band bijv. onder contract omdat het zulke nette en goed gemanierde jongens waren. Of de man leidt aan geheugenverlies of de heren Van de “Honest Men” konden toentertijd zo geweldig toneelspelen dat Grotenhuis daar met beide benen is in getuind. Iedereen wist dat het één stelletje ongeregeld was, wat door Henk in de film ook wordt toegegeven. De sixties sfeer wordt verhoogd door de zwart wit beelden met de bromfietsen, auto’s,  haardracht, volkswijken, Textielfabrieken en kleding uit die tijd. Ook andere sixtiesmuzikanten komen ruimschoots aan het woord zoals leden van o.a. HUN, First Move, Indeeds, Chains, Refreshers en Rabbits. Van de First Move en Indeeds zijn oude filmbeelden uit de sixties gebruikt. Er is op diverse locaties gefilmd waaronder het Acaciaplantsoen, café Bouwhuis, studio EnschedeFM, Garage Duivelaar en bij kapper “Gerard” op het hogeland. Ook is de film doorspekt met allerlei leuke anekdotes variërend van het gebruik van een rol pepermunt tot, wat vonden de ouders van de haardracht. Diverse Enschedese bands hebben in de sixties singles uitgebracht waarvan goed gebruik is gemaakt en waardoor de film een extra dimensie krijgt. Al met al is het een film geworden die niemand mag missen.

 

  Na afloop is er gelegenheid om nog even na te praten onder het genot van een drankje. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door ZUV-X-8, Chains en een gelegenheids formatie.  ZUV-X-8 is wel de band die het meest actief is van de Textielbeatbands en het is altijd weer lekker om naar te luisteren. De Chains presenteren zich met de nieuwe formatie die een behoorlijk Buffoons gehalte heeft gekregen. Joop Kiewiet en Gerrit Visser zijn de nieuwe bandleden. Samen met Koos Wiekenkamp bestaan de Chains dus uit drie Buffoons leden. De sound is hetzelfde gebleven en daardoor nog steeds een van de betere bands uit Sixties Enschede. De gelegenheidsformatie bestaat o.a. uit Hennie Schiphauwer, Beppie Kamphuis en koos Wiekenkamp. Ook dit klink lekker met een heel andere sound als de twee voorgaande bands. Aan het eind van dit feestelijke gebeuren zijn we wel toe aan een hapje. Met een groep mensen besluiten we nog
 even wat te gaan eten in de binnenstad. Dit vormt dan een lekkere afsluiting van een schitterende filmmiddag/avond. Langs deze weg willen de Rabbits, ook namens alle sixtiesmuzikanten met aanhang, de organisatie bedanken voor deze geweldige happening en de realisatie van een schitterend filmdocument waar we in Enschede trots op kunnen zijn.
 

Rabbits60.nl

-----------------------------------------

Rabbits60.nl